Zu wenig Vitamin D erhöht das Herz-Kreislauf-Risiko

http://www.agla.ch/p10-1.html : Die Risikoberechnung der Schweizerischen Arbeitsgemeinschaft für Arteriosklerose ist für den praktischen Arzt sehr hilfreich. Das Vitamin D ist aber nur indirekt berücksichtigt (zu hohes Triglycerid, Tendenz zu hohem Blutdruck und metaboles Syndrom korrelieren mit zu tiefem Vitamin D Spiegel)

Vitamin D erweist sich aber immer deutlicher als unabhängiger Risikofaktor, der es verdient in die Risikoberechnung aufgenommen zu werden.

Accepted on November 2, 2007
Vitamin D Deficiency and Risk of Cardiovascular Disease Thomas J. Wang MD*, Michael J. Pencina PhD, Sarah L. Booth PhD, Paul F. Jacques DSc, Erik Ingelsson MD, PhD, Katherine Lanier BS, Emelia J. Benjamin MD, MSc, Ralph B. D’Agostino PhD, Myles Wolf MD, MMSc, and Ramachandran S. Vasan MD

From the Framingham Heart Study, Framingham, Mass (T.J.W., M.J.P., E.I., K.L., E.J.B., R.B.D., R.S.V.); Cardiology Division (T.J.W.) and Renal Division (M.W.), Department of Medicine, Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School, Boston, Mass; Statistics and Consulting Unit, Department of Mathematics (M.J.P., R.B.D.), Boston University, Boston, Mass; Jean Mayer US Department of Agriculture Human Nutrition Research Center on Aging (S.L.B., P.F.J.), Tufts University, Boston, Mass; and Sections of Cardiology and Preventive Medicine (E.J.B., R.S.V.), Boston Medical Center, Boston University School of Medicine, Boston, Mass.

* To whom correspondence should be addressed. E-mail: tjwang@partners.org .

Background—Vitamin D receptors have a broad tissue distribution that includes vascular smooth muscle, endothelium, and cardiomyocytes. A growing body of evidence suggests that vitamin D deficiency may adversely affect the cardiovascular system, but data from longitudinal studies are lacking.

Methods and Results—We studied 1739 Framingham Offspring Study participants (mean age 59 years; 55% women; all white) without prior cardiovascular disease. Vitamin D status was assessed by measuring 25-dihydroxyvitamin D (25-OH D) levels. Prespecified thresholds were used to characterize varying degrees of 25-OH D deficiency (<15 ng/mL, <10 ng/mL). Multivariable Cox regression models were adjusted for conventional risk factors. Overall, 28% of individuals had levels <15 ng/mL, and 9% had levels <10 ng/mL. During a mean follow-up of 5.4 years, 120 individuals developed a first cardiovascular event. Individuals with 25-OH D <15 ng/mL had a multivariable-adjusted hazard ratio of 1.62 (95% confidence interval 1.11 to 2.36, P=0.01) for incident cardiovascular events compared with those with 25-OH D 15 ng/mL. This effect was evident in participants with hypertension (hazard ratio 2.13, 95% confidence interval 1.30 to 3.48) but not in those without hypertension (hazard ratio 1.04, 95% confidence interval 0.55 to 1.96). There was a graded increase in cardiovascular risk across categories of 25-OH D, with multivariable-adjusted hazard ratios of 1.53 (95% confidence interval 1.00 to 2.36) for levels 10 to <15 ng/mL and 1.80 (95% confidence interval 1.05 to 3.08) for levels <10 ng/mL (P for linear trend=0.01). Further adjustment for C-reactive protein, physical activity, or vitamin use did not affect the findings.

Conclusions—Vitamin D deficiency is associated with incident cardiovascular disease. Further clinical and experimental studies may be warranted to determine whether correction of vitamin D deficiency could contribute to the prevention of cardiovascular disease.
Key words: cardiovascular diseases • risk factors • vitamin D


08.01.2008


Vitamin D-Mangel als kardiales Risiko – Schützt UV-Licht auch vor Krebs?

Framingham/Upton – Der in nördlichen Regionen verbreitete Vitamin D-Mangel der Bevölkerung erhöht einer Analyse der Framingham Offspring Studie in Circulation (2008, 10.1161/CIRCULATIONAHA.107.706127) zufolge das Risiko von Herz-Kreislauf-Erkrankungen. In den Proceedings of the National Academies of Science (2008; 105: 668-673) versuchen Wissenschaftler nachzuweisen, dass die durch das Sonnenlicht induzierte Vitamin-D-Produktion auch vor Krebserkrankungen schützen könnte.

Obwohl die Kleinstadt Framingham in Massachusetts auf dem 42. Breitengrad in etwa gleich weit vom Äquator entfernt ist wie die italienische Toskana, die Sonnenstrahlung dort aus deutscher Perspektive eine hohe Intensität hat, ist der Vitamin-D-Mangel in der Bevölkerung weit verbreitet. Nur zehn Prozent der durchschnittlich 59 Jahre alten Teilnehmer der Framingham-Offspring-Studie, über die Thomas Wang und Mitarbeiter der Harvard Universität in Boston berichten, hatten optimale Vitamin-D-Konzentrationen im Blut (über 30 ng/ml).

Dabei begünstigt die weiße Hautfarbe der Bewohner, deren Vorfahren fast alle aus Europa eingewandert waren, die Vitamin D-Bildung in der Haut. Bei dunkelhäutigen Menschen dürften die Konzentrationen noch niedriger sein. Jeder vierte Teilnehmer der Studie hatte Vitamin-D-Spiegel unter 15 ng/ml, was als klinisch relevanter Vitamin-Mangel eingestuft wird.

Die Bedenken richten sich heute nicht mehr nur auf den Knochenstoffwechsel. Vitamin-D-Rezeptoren sind im Körper weit verbreitet. Sie finden sich unter anderem auf glatten Muskelzellen und dem Endothel der Blutgefäße. Ihre biologische Funktion dort ist zwar nicht bekannt, die Ergebnisse von Wang legen aber eine Rolle des Vitamin D-Mangels in der Pathogenese von Gefäßkrankheiten nahe.

So erkrankten Studienteilnehmer mit Vitamin-D-Mangel (<15 ng/ml) in den 5,4 Jahren der Nachbeobachtung zu 62 Prozent häufiger an kardiovaskulären Erkrankungen: Hazard Ratio 1,62; 95-Prozent-Konfidenzintervall 1,11-2,36, p<0,01. Dieses Risiko war ausschließlich auf Hypertoniker beschränkt, die bei Vitamin-D-Mangel mehr als doppelt so häufig ein kardiovaskuläres Ereignis (Angina oder Herzinfarkt, Schlaganfall oder transitorische ischämische Attacke, Claudicatio oder Herzinsuffizienz) erlitten. Bei Teilnehmern ohne arterielle Hypertonie war das Risiko hingegen nicht erhöht.

Eine logische Konsequenz bestünde in der präventiven Gabe von Vitamin D an Hypertoniker - wovon die American Heart Association indes abrät. Zum einen ist nicht sicher, dass die entdeckte Assoziation zwischen Vitamin-D-Mangel und kardiovaskulären Erkrankungen kausal ist. Zum anderen kann die Studie nicht ausschließen, dass zu hohe Vitamin-D-Spiegel nicht zu einem Anstieg des kardiovaskulären Risikos führen: Aus Figure 2 lässt sich jedenfalls eine „nicht lineare” Assoziation zwischen Vitamin D und kardiovaskulären Ereignissen ableiten.

Ohne eine randomisierte kontrollierte Studie kann es in der Kardiologie ohnehin keine Empfehlung mehr geben. Dass die Ergebnisse von Beobachtungsstudien trügerisch sein können, wissen die Forscher spätestens seit den Studien zur Krebsprävention mit Betacaroten, das in den klinischen Studien in der Sekundärprävention die Lungenkrebsrate steigerte. Obwohl mehrere Beobachtungsstudien zuvor eine präventive Wirkung erwarten ließen. Auch die British Heart Foundation fordert in einer ersten Stellungnahme zunächst weitere Studien. Nach Ansicht der britischen Kardiologen spricht allerdings nichts gegen die Empfehlung zu einer ausgewogenen Ernährung. Vitamin D könne dem Körper auch durch eine Fischmahlzeit pro Woche zugeführt werden.

Eine Alternative wäre der vermehrte Aufenthalt im Freien oder ein längerer Urlaubsaufenthalt in südlichen Ländern. Immerhin haben Australier im Durchschnitt 3,4 Mal mehr Vitamin D im Blut als die (genetisch verwandten) Briten. Im Vergleich zu den Skandinaviern ist die Konzentration sogar fünffach höher. Gegen den Aufenthalt in südlichen Ländern spricht jedoch ein erhöhtes Krebsrisiko.


25-Hydroxyvitamin D and Risk of Myocardial Infarction in Men
A Prospective Study
Edward Giovannucci, MD, ScD; Yan Liu, MS; Bruce W. Hollis, MD, PhD; Eric B. Rimm, ScD
Arch Intern Med. 2008;168(11):1174-1180.

Background Vitamin D deficiency may be involved in the development of atherosclerosis and coronary heart disease in humans.

Methods We assessed prospectively whether plasma 25-hydroxyvitamin D (25[OH]D) concentrations are associated with risk of coronary heart disease. A nested case-control study was conducted in 18 225 men in the Health Professionals Follow-up Study; the men were aged 40 to 75 years and were free of diagnosed cardiovascular disease at blood collection. The blood samples were returned between April 1, 1993, and November 30, 1999; 99% were received between April 1, 1993, and November 30, 1995. During 10 years of follow-up, 454 men developed nonfatal myocardial infarction or fatal coronary heart disease. Using risk set sampling, controls (n = 900) were selected in a 2:1 ratio and matched for age, date of blood collection, and smoking status.

Results After adjustment for matched variables, men deficient in 25(OH)D (15 ng/mL [to convert to nanomoles per liter, multiply by 2.496]) were at increased risk for MI compared with those considered to be sufficient in 25(OH)D (30 ng/mL) (relative risk [RR], 2.42; 95% confidence interval [CI], 1.53-3.84; P < .001 for trend). After additional adjustment for family history of myocardial infarction, body mass index, alcohol consumption, physical activity, history of diabetes mellitus and hypertension, ethnicity, region, marine -3 intake, low- and high-density lipoprotein cholesterol levels, and triglyceride levels, this relationship remained significant (RR, 2.09; 95% CI, 1.24-3.54; P = .02 for trend). Even men with intermediate 25(OH)D levels were at elevated risk relative to those with sufficient 25(OH)D levels (22.6-29.9 ng/mL: RR, 1.60 [95% CI, 1.10-2.32]; and 15.0-22.5 ng/mL: RR, 1.43 [95% CI, 0.96-2.13], respectively).

Conclusion Low levels of 25(OH)D are associated with higher risk of myocardial infarction in a graded manner, even after controlling for factors known to be associated with coronary artery disease.

Author Affiliations: Departments of Nutrition (Drs Giovannucci and Rimm and Ms Liu) and Epidemiology (Drs Giovannucci and Rimm), Harvard School of Public Health, Boston, Massachusetts; Channing Laboratory, Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School, Boston (Drs Giovannucci and Rimm); and Department of Pediatrics, Medical University of South Carolina, Charleston (Dr Hollis).

A prospective study in which 1739 participants without prior cardiovascular disease
were followed-up for 5 years showed that individuals with hypertension and 25(OH)
vitamin D levels <15 ng/mL had a 2-fold risk of cardiovascular events compared to
those with levels >15 ng/mL. (2)


A 7-year follow-up study of 3258 patients referred for coronary angiography showed
that decreasing 25(OH) vitamin D levels (Q1 = 7.6 ng/mL, Q2 = 13.3 ng/mL, Q3 =18.9
ng/mL, Q4 = 28.4 ng/mL) were associated with increasing risk for all-cause and
cardiovascular mortality.  Dobnig H et al. Independent association of low serum
25-hydroxyvitamin D and 1,25-dihydroxyvitamin D levels with
all-cause and cardiovascular mortality. Arch Intern Med
2008;168(12):1340-1349